Skip to content
postani veb kreator 2-2
Mixed

Web kreator drugi deo

Slobodan Mirić
Novi Sad (Alibegovac)

Posle prvog dela Web kreatora, gde smo krenuli od osnova funkcionisanja WordPress-a i Elementor-a dolazimo do drugog dela gde ćemo otiči korak dalje u kreiranju veb lokacija da ne kažem sajtova. Prvo ćemo proći kroz izradu dizajna koristeći HTML i CSS pre svega Flexbox pristup i onda ćemo taj dizajn izraditi u WordPress-u i Elementoru. Ovo je ujedno i prvi događaj i zvanično „puštanje“ u rad IT komune kroz organizaciju događaja. Svrha same zajednice je da se IT „radnici“ druže, pomažu, sarađuju, dele znanje, itd….Podrška prvom događaju dolazi od strane Websites Workshop ekipe iz čijih redova dolazi Slobodan Mirić koji je i idejni tvorac ove zajednice, kao i Igor Elez iz redova Elementora.

No ovog puta silazimo sa weba na zemlju i družimo se na prelepom Dešinom ranču nadomak Novog Sada (5km u vikend naselju Alibegovac). Za početak možete videti lokaciju na facebooku ili instagramu. Pored lepote na obroncima „najveće“ vojvođanske planine Fruške gore, sam objekat tj imanje je prelepo, pored bazena koji je više nego poželjan pri letnjim rerna izazovima sve je podređeno odmoru i uživanju.

Više o samom programu događaja

Zapravo sve je zamišljeno kao demonstracija zajedništva, pored predavanja koje su ipak tu da događaj ima neku profesionalnu vrednost sve je zamišljeno kao zajednička aktivnost. Ceo dan smo zajedno, zapravo od 9 – 10 izjutra je skup i sve traje do 9 uveče. Zajedno ćemo kuvati tog dana, pripremati namirnice, seckati luk, guliti krompir, seckati salatu, pripremati vatru i uz vatru dok se priprema klopa pričati i zezati se, jer evo početak leta je i red je da na neki lep način lagano pređemo ili se približimo modu godišnjih odmora i smanjenog radnog kapaciteta da uživamo u čarima leta. Za početak par fotografija samog mesta događaja.

Program koji se tiče edukativnog dela je izrada jednog veb sajta prvo uz korištenja HTML-a i CSS-a prevashodno Flexbox pravila da pre upotrebe istih kroz Elementor prođemo isti taj projekat korištenjem nativnih veb tehnologija koje prepoznaje čitač veba. Sami page bilderi pa i sam Elementor koji je ovde tema su zapravo pre svega okviri kroz koje gradimo izgled sajta klikanjem umesto kucanjem prvo napravimo strukturu (kontejnere) zatim dodajemo CSS, samo bez kucanja već odabirom opcija i pravlačenjem elemenata. Kada su se pjavili sami bilderi ni ja sam nisam toliko bio oduševljen tim načinom rada, ali kako su oni “prodrli” u sve sfere WordPress društva ali i uopšte počeo sam više da razmišljam i prepoznjem njihov značaj, zapravo lakoću koriščenja i editovanje veb sajtova sa strane klijenta (veb browsera).

Sam edukativni deo nema cenu, ali plaćamo najam prostora i kupovinu hrane i pića, sama kotizacija je simbolična i to je 1000 dinara (na licu mesta) i u toj ceni je sve. Kapacitet je do nekih 40 duša, tako da požurite sa prijavom da bi upali u prostor istorijskog trenutka rađanja jedne zajednice. Pored živog pristustva i networkinga, kuvanja, druženja, malo učenja bićemo svi zajedno grupa onih koja je bila zečetnik jedne nove lepe inicijative. Prvi pokret u rađanju same zajednice načinuću ja kao deo Websites Workshop ekipe, a boje Elementora braniće Igor Elez. Ja sam i ranije organizova slične akcije Kodkamp na Fruškoj Gori, kao i Webkamp u Apatinu i ljudi koji su tamo bili bili su svi u fazonu, hvala ti što si ovo organizovao. Pogotovo je bio interesntnan Webkamp u Apatinu jer je nas nekolicina spavala u šatorima i to je posebna čar. No ovaj događaj Postani web kreator 2 deo je jednodnevni događaj, naravno uskoro će biti i nešto sa noćenjem.

Lokacija događaja

Prijavni formular

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *