Skip to content
dafed 61
Mixed

DAFED #61

Amfiteatar centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu

O Dafedu smo već pisali, ali ukratko to su ljudi koji prave najbolje događaje u Novom Sadu vezane za IT u globalu. Design i tehnologija  su njihove teme i to rade od 2012. godine.

Spajaju ljude i to je velika vrednost, motivišu ljude i donose vrednost kroz fenomenalne goste i predavanja.

5. aprila predstaviće se 2 predavača:


Slobodan Stojanović

CTO and co-founder of Vacation Tracker


Napredne arhitekture sa GraphQL: serverless event sourcing i CQRS

 

GraphQL je vrlo koristan i veoma popularan među frontend developerima zato što može značajno da ubrza razvoj, ali i performans aplikacija i API dokumentaciju.

Ali GraphQL nije samo za jednostavne aplikacije, već može da bude odličan fit za naprednije software arhitekture. Na primer, super se uklapa sa event sourcing i CQRS paternima zbog toga što razdvaja queries (čitanje podataka) i mutations (modifikovanje podataka).

Ako na sve to dodamo i serverless, dobijamo veoma moćnu arhitekturu koja se lako održava i ne košta puno.


Goran Mekić

Cloud engineer at Axcient


Danas smo svedoci tehnologija koje svojim otvorenim standardima, automatizacijom i integracijom omogućavaju da čovek sve manje razmišlja o repetitivnim i “dosadnim” delovima razvoja i koncentriše se na ideju ili arhitekturu ili već neki drugi kreativniji aspekt projekta.

Problem je što se te iste tehnologije ne koriste u dovoljnoj meri iako se većina kompanija i programera slaže da je automatizacija od ogromne pomoći i u održanju sigurnosti proizvoda, a ne samo tokom programiranja.

Na predavanju će biti pokazano kako to može da izgleda na primeru framework-a zvanog Freenit koji je objedinio dizajn, frontend i backend automatizaciju u jednu koherentnu i lako održivu celinu.


Prijava je obavezna i to možete učiniti na ovom linku .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *