Skip to content
it komuna dafed 58
Offline

Dafed #58

Amfiteatar centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu

Nema puno šta da se kaže o Dafedu, sem da su najbolji organizator edukativnih događaja za IT zajednicu u Novom Sadu (a i šire). Oni su neprofitna organizacija posvećena umrežavanju i organizovanju

Nastali su u Novom Sadu, nastao 2012. godine  i spajaju ljude iz sveta dizajna, developmenta i drugih IT oblasti. Meetup se jednom mesečno, a ulaz na okupljanja je besplatan i se sastoji od 1-2 predavanja od strane domaćih i međunarodnih stručnjaka, a nakon toga sledi DaFTER – druženje uz kraft pivo i domaće palačinke.

Kao mesto razmene ideja gde se dizajneri jednom mesečno okupe oko istog interesovanja pomaže umrežavanju ljudi, rešavaju se neki zajednučki problemi…dodaćemo samo – dođite i vidite 🙂 Link za prijavu.

Harry Roberts – Optimizacija Largest Contentful Paint (LCP) metrike

Otkako je Google najavio svoju inicijativu Core Web Vitals (CWV), brzina sajta je važnija nego ikad. Međutim, uprkos tome što je Largest Contentful Paint (LCP) daleko najlakša CWV metrika za praćenje, uklanjanje grešaka i optimizaciju brzine učitavanja sajtova – i u laboratoriji i na terenu – i dalje je ono sa čim se većina veb sajtova bori.

Na ovom predavanju, punom primera iz prakse, Hari će objasniti šta tačno obuhvata LCP, kako da ne radimo protiv sebe i kako da uradimo optimizaciju tako da se vratimo “u zeleno” (i iznad).

Sebastian Dumančić – MVP uz Firebase i niske troškove

Mnogo je toga potrebno za uspešan projekat: frontend, backend, DevOps, stručnjaci za baze podataka i sigurnost, serveri, hosting i mnogo novca. Šta kad biste sve to mogli odraditi s Firebase-om i skalirati mnogo više nego što ste očekivali?

U ovom predavanju Sebastijan će proći kroz svoja iskustva građenja brzog MVP-a, te skaliranja uz minimalne infrastrukturne troškove, sve u Javascript-u i Node.JS-u pisanom od strane frontendera.

Naučićemo o dobrim i lošim stranama Firebase-a i kako se pripremiti za budućnost.

Prijavite se i vidimo se na Dafedu 🙂

1 Comment

  1. Jovan Racunica
    6. decembar 2022. @ 09:49

    SJAJNO… 🙂

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *