Skip to content
ingine 18
Offline

18. IGNITE NOVI SAD: Mladi u socijalnom preduzetništvu

Knjižara Zenit Books, Njegoševa 24

Ignite Novi Sad događaja dolazi sa temom mladih u socijalnom preduzetništvu, a posetioci će imati prilike da čuju iskustva nekoliko zanimljivih i inspirativnih govornika i govornica koji su se profesionalno ostvarili u ovoj oblasti.

Događaj se realizuje u okviru projekta „Jaki mladi preduzetnici“ koji sprovodi Biznisnova – centar za proaktivno poslovanje u partnerstvu sa Udruženjem Remiks. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)

Ignite je globalni pokret držanja brzih i kratkih prezentacija sa ciljem da inspirišu i predstave nove ideje publici u neformalnom okruženju. Ignite je, kao pokret, odnosno događaj, prvi put održan u Sijetlu 2006. godine. Za veoma kratko vreme postao je internacionalni fenomen. Danas se ovaj brz i dinamičan način prezentovanja ideja praktikuje u više od 100 gradova širom sveta – svuda po istim jednostavnim pravilima: svako ima pravo da se prijavi kao učesnik Ignite-a; prezentacije traju po 5 minuta; svaka prezentacija se sastoji od po 20 PowerPoint slajdova; slajdovi se automatski smenjuju na svakih 15 sekundi; a prezenter nema kontrolu nad menjanjem slajdova.


Biznisnova od 2016. godine u kontinuitetu realizuje Ignite događaje koji su već postali prepoznatljiv brend u Novom Sadu i kojih je do sada bilo 17.

A na 18. IGNITE NOVI SAD: Mladi u socijalnom preduzetništvu nam stiže i Vanja Petković koja je našim sugrađanima već uveliko poznata s obzirom da dugi niz godina uspešno vodi socijalno preduzeće „Čepom do osmeha“. Ona je po vokaciji Doktorand zaštite životne sredine i Master analitičar zaštite životne sredine.

Smatra da je važno to što radi jer širenje empatije i solidarnosti prema osobama sa invaliditetom i prema našoj životnoj sredini je osnov za svu našu decu i zato je svoj rad i život posvetila tome. Ono što je pokreće jesu njenih troje dece i to da im bude primer u životu i motivacija:“ Čepom do osmeha nije samo jedan projekat to je način života. Naravno tu je i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, uručenje pomagala, iniciranje promena u društvu“, kaže Vanja.

Svojim najvećim uspehom do sada smatra svoju angažovanost kroz druženje i edukaciju dece širom cele Srbije jer edukovanjem njih osiguravamo bolje i zdravije društvo, čistiju i zdraviju planetu. Vanja godišnje održi preko 100 edukativnih radionica kojima prisustvuje preko 100.000 mališana. Najveći izazov joj je da motiviše mlade ljude da promene leže u nama samima, da krivce ne tražimo u drugima nego u nama, samim tim da budu motivisani i istrajni u svojim idejama

Još jednog interesantnog govornika ćete imati prilike da čujete na 18. IGNITE NOVI SAD: Mladi u socijalnom preduzetništvuSlobodana Gajića, koji je po vokaciji strukovni ekonomista u turizmu i koji je predsednik Udruženja Linking Partners. Smatra da je važno to što radi jer kroz rad Udruženja i lični angažman pomaže marginalizovanim grupama da promene sliku o sebi i posreduje u izgradnji drugačijeg pogleda ostatka populacije na marginalizovane grupe.
Budi promena koju želiš da vidiš“ i „Sve što hoćete da ljudi čine vama, činite i vi njima“ su citati koji ga pokreću. Sebe vidi kao altruistu koji teži da služeći drugima doprinese sveopštoj koristi.
Svojim najvećim uspehom do sada smatra otpočinjanje i vođenje sopstvene preduzetničke delatnosti a najveći izazov mu je prenošenje znanja i veština budućim generacijama nosioca promena.
Na 18. IGNITE NOVI SAD: Mladi u socijalnom preduzetništvu ćete imati priliku da čujete i Gorana Ostojića koji je po vokaciji Specijalista menadžmenta,član Novosadskog omladinskog foruma i karijerni savetnik.
Smatra da je važno to što radi jer ima priliku da pruži podršku mladim ljudima koji žele da naprave pozitivnu promenu u svom životu, svojoj porodici, svom okruženju ili lokalnoj zajednici u kojoj žive. Ono što ga pokreće je ideja da neka inovacija, najčešće biznis inovacija, može da dovede do socijalne, društvene inovacije koja će unaprediti život pojedinaca. Kada vidi taj sinergetski efekat, ima motivaciju da se bavi rešavanjem nekog problema.
Svojim najvećim uspehom do sada smatra to što radi u stvari koje veruje a najveći izazov mu je biti u toku sa savremenim društvenim kretanjima. Za njega drugi kažu da mu dobro ide slušanje i pružanje podrške u toku razvoja neke ideje, koncepta ili projekta.